7 effecten van het erkennen van medewerkers

“When people are financially invested, they want a return. When people are emotionally invested, the want to contribute” – Simon Sinek


Is salaris genoeg om de medewerkers gemotiveerd te houden? Het antwoord is nee. Uiteraard werken mensen om geld te verdienen. De dag dat dit op de bankrekening wordt gestort is een fijn moment. Maar dit geluksmoment duurt maar kort, namelijk één dag. De rest van de maand moet de motivatie ergens anders vandaan komen. Voor medewerkers is het misschien nog wel belangrijker hoe ze behandeld worden dan hoeveel ze betaald krijgen. En hierin is erkenning cruciaal.


Erkenning

Erkenning is het zien en uitspreken van waardering richting de medewerkers. Mensen bloeien op bij woorden waaruit de waardering blijkt. “Om zich te kunnen ontplooien heeft een mens autonomie, competentie en verbondenheid nodig. Die drie behoeftes komen samen in een compliment. Betrokken medewerkers werken met meer plezier. Die betrokkenheid kun je versterken door mensen oprechte aandacht en waardering te geven”. (Bron: Ernst Bohlmeijer, hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering, UT).


De 7 effecten van werknemers erkenning

Erkenning hoort een onderdeel te zijn van een bedrijfscultuur. Werknemers die dit beamen presteren beter dan bedrijven waar dit niet het geval is. We zien 7 effecten bij bedrijven waar medewerkers erkend worden:

1. Behoud van medewerkers

27% van de werknemers verlaat hun baan wegens gebrek aan erkenning (Bron-Randstad). Werknemers die regelmatig erkenning krijgen, zullen hun baan minder snel opzeggen dan werknemers die dat niet krijgen. Erkenning geeft werknemers een reden om verbonden te blijven met hun werk.


2. Gezonde bedrijfscultuur

Erkenning van medewerkers zorgt voor een gezonde bedrijfscultuur. 85% van de HR managers vindt dat medewerkers erkenning een positief effect heeft op de organisatiecultuur (Bron: Workhuman).


3. Werknemer als ambassadeur

Erkenning helpt bij het creëren van een sterk merk (Bron - Officevibe). Werknemers die erkenning krijgen, zullen hun organisatie eerder aanbevelen dan medewerkers die dat niet krijgen. Tegenwoordig delen medewerkers hun prestaties op sociale media. De bedrijfscultuur wordt op deze manier zichtbaar voor een groter publiek. Dit kan een positieve invloed hebben op de merkwaarde van de organisatie. En het helpt bij het aantrekken van talent.

Foto door fauxels via Pexels


4. Hogere betrokkenheid van medewerkers

84% van de HR managers zegt dat erkenning de betrokkenheid van medewerkers bevordert (Bron- Workhuman). Erkenning zorgt voor betrokken medewerkers. Werknemers die zich erkend voelen, zijn meer betrokken en actiever in hun werk.


5. Hogere productiviteit

Elke organisatie wil de productiviteit bij haar medewerkers vergroten. Veel werkgevers denken dat een bonus de productiviteit zal verhogen. Feit is dat dit niet zo werkt. Volgens een onderzoek van Officevibe wordt werknemers liever geprezen dan extra betaald. Wanneer werkgevers hun werknemers erkennen en waarderen, voelen ze zich gelukkig, wat hen inspireert om meer te doen.


6. Betere relaties op het werk

Een bedrijf runnen kun je niet alleen. Een ondernemer heeft de toewijding van meerdere teams en managers nodig om alles soepel te laten verlopen. Dit vereist een ​​sterke band van vertrouwen. Wanneer werknemers erkend worden heeft dit een positieve invloed op het vertrouwen. Medewerkers die vertrouwen hebben kunnen opener handelen en hun ideeën overbrengen. Dit verbetert de professionele relaties op de werkvloer.


7. Goede geestelijke gezondheid medewerkers

"Een gebrek aan erkenning, waardering en vertrouwen wordt gezien als factor waardoor mensen een burn-out krijgen" aldus Thijs Launspach, psycholoog en auteur. Erkenning heeft een positief effect op de geestelijke gezondheid van zowel de ontvangers als de gever. Wanneer ons brein een moment van vreugde of prestatie identificeert, maakt het dopamine aan, een gelukshormoon. Dit hormoon verbetert onze stemming en voedt onze ijver om het nog beter te doen. Het hebben van een goede geestelijke gezondheid is noodzakelijk om de productiviteit op peil te houden.


Tot slot

Erkenning wordt soms verward met belonen en werkgevers brengen dit dan in verband met extra kosten. Maar het prijzen van medewerkers kan zo eenvoudig zijn als een simpel 'Goed gedaan'. Gewoon doen.